Malmö Orienteringsklubb
Samarbetspartners: Ullmax
Svenska Spel

Malmö OK

Cederströmsgatan 6
212 39 Malmö
(Bulltofta Rekreationsområde)
tisdag 18-20
E-post: info@mok.nu
E-post hemsidesansvarig: roger.e.klotz@gmail.com
Plusgiro: 63 44 50 - 1
Facebook
Ni hittar oss här:
(klicka för en större kartbild)
Karta


Nyheter

Malmö OK

Nya Klubbmästare!
Grattis till de nya klubbmästarna i Nattorientering som avgjordes den 14 mars. Bra kämpat!

D21: Marlene Bjärehed
H21: Jonathan Gunnarsson
H16: Alfred Althin
D35: Evelina Ekelund
H35: Emanuel Strid
H45: Staffan Althin
H65: Jan Jönsson
H75: Arne Gustafsson


Komplett resultatlista här
Nya Klubbmästare!

Verksamhetsberättelse 2018

Finns att läsa här

Medlemsavgift
Nu är det hög tid att betala medlemsavgiften för 2019. Genom att betala in avgiften snarast underlättar du för klubben och går inte miste om någon av dina förmåner som medlem. Läs mer om vad det kostar och hur du betalar in här:

Info om medlemsavgiftenAdmin

SKOF - Skånes orienteringsförbund

Ungoteket Skåne träff i Örkelljunga

2019-03-22
Skåne samlade hela sitt gäng för en sista träff, från lördag till söndag i Örkelljunga FK:s klubblokal.Nu återstår att genomföra projekten och det här är vad teamen kommer att bjuda på:Hjärnarp/Örkelljunga: Ett läger för ungdomar 8-14 år Eslöv: Sprint med kartbyte Lund 1: Sprintstafett i Lund Lund 2: Lekplatssprint i Lund Lund 3: Också en sprint av något slag Projektledare Axel Matsson berättar att planerna i stort sett är klara inför genomförandet av Ungoteket även nästa år, så till alla Skåneföreningar som missade chansen i år: se till att hoppa på Ungotekettåget 2019-2020! Läs mer vad Hanna Nordlöf, Projektledare Ungoteket Klubb rapporterar från bland annat Örkelljunga träffen via denna länk: https://klubb.ungoteket.se/orientering/2019/03/21/aktiviteter-fran-orkelljunga-till-umea-via-ludvika/?preview=true&_thumbnail_id=3049
Läs mer

Information från Ungdomskommittén

2018-12-18
Kommitténs planerade verksamhet 2019 mm.Verksamhetsplan, planerade serietävlingar, uppföljare 2019 mm mm läser du HÄR!
Läs mer

Rapport från SKOF Höstträff med Funktionärsval

2018-12-05
Via länken nedan kan du ta del av rapporten.Länk till rapporten
Läs mer

Skånes Juniorcup avgjord

2018-11-07
I och med SM ultralång är alla poängtävlingar, som kan ingå i tävlingen, genomförda. Segrare i de olika klasserna blev: D18 Irmalinn Nilsson, D20 Olivia Nilsson, H18 Simon Harden, H20 Fritjof AxelssonResultatsammanställning hittar du HÄR!
Läs mer

GRATTIS FK BOKEN

2018-09-17
Sträck på Er i FK Boken, ett helt fantastiskt arrangemang på alla fronter. (En av kommentarerna ur deltagarenkäterna i Eventor från helgens Veteran-SM i FK Bokens regi). Som grädde på moset kan klubben också glädja sig åt Simon Hardens silvermedalj i H18-klassen då SM medeldistans avgjordes på lördagen i trakten av Hok utanför Vaggeryd. Madaljregn blev det över Skåne under Veteran-SM. Hela 18 skånska orienterare stod som segrare på de tre olika distanserna som genomfördes. Sprint under fredagen i Perstorp, medel- och långdistans lördag och söndag vid Bälinge.Tre av segrarna vann t o m tredubbelt, d v s segrade på samtliga tre distanser: Klass D60 Lotta Linsefors, Lunds OK, H50 Magnus Larsson, FK Göingarna och H90 Rune Isaksson, Helsingborgs SOK. Dubbelsegrare blev i D55 Sara Snogerup Linse, Lunds OK, H55 Pesho Hedberg, Lunds OK och Peo Bengtsson, OK PAN-Kristianstad i klass H85.Övriga Veteranmästare från Skåne blev: SPRINT: D35 Marlene Bjärehed, Malmö OK, H35 Jonathan Gunnarsson, Malmö OK, D40 Sofie Petersson, Helsingborgs SOK, D85 Clarie Ek, OK PAN-Kristianstad.MEDELDISTANS: H40 Anders Ferm, FK Göingarna, H45 Jörgen Olsson, OK PAN-Kristianstad,D65 Eva Tykesson, Rävetofta OK, H65 Sven-Inge Svensson, Hässleholms OK, H70 Leif Sandgren, Frosta OK.LÅNGDISTANS: D35 Anna-Karin Bondesson, Frosta OK, D40 Marie Eng, OK PAN-Kristianstad, H55 Björn Persson, Örkelljunga FK.GRATTIS till Veteranmästarnaochti alla övriga skånska medaljörer!Några ytterligare kommentarer ur deltagarenkäterna i Eventor: SprintArenan: Lite trångt men mycket trevligt läge.Kul att banorna nästan gick igenom arenan.Mkt bra sprint bana! Klurigt men än dock lagom nivå för äldre! SnyggtKarta: DH60+ borde få tävla på tydligare kartskala, typ 1:2500. Nu blir det misstag pga av att löparna ej ser detaljer och förbjudna passager.Trevligt arrangemang! (man, 55- år, tävlande) som sagt många i H65 borde vara diskade. Bara att kolla sträcktiderna. MedelBanläggning/terräng: Jätterolig bana i fin terräng på fin karta! Tack!!Så fin skog!Kartan: Ingen konstnärs produkt men korrekt. LångBanläggning/ Terräng: Men alldeles för kort för att var långdistans!! 33 min segrartid, borde varit 60! (kvinna, 55- år).Jättetrevlig bana! Inte så jättemycket vägval men fint och klurigt ändå.Lite trassligt, men generellt jättefint.Alldeles för kort bana. Annars var allt bra. (kvinna, 55- år, tävlande)Bra banor och terräng både lördag o söndag. Det var verkligen en medeldistansterräng/bana på lördagen och långdistansterräng/bana på söndagen.
Läs mer

Simon Harden Svensk Mästare

2018-09-10
Simon Harden, FK Boken, segrade i klass H18 då SM långdistans arrangerades av IK Hakarpspojkarna i skogarna vid Hok i Vaggeryds kommun. "Mitt livs bästa lopp", HITTILLS, kommenterar Simon segern. Stort GRATTIS Simon!
Läs mer

Fyra Veteranvärldsmästare från Skåne

2018-07-14
Clarie Ek, Sara Snogerup Linse, Emelie Eklöf och Peo Bengtsson tog hem GULD-medaljer då WMOC 2018 genomfördes i Danmark.Här följer alla skånska medaljörer i de olika disciplinerna:SPRINTD35 Brons Emelie Eklöf, Lunds OKD85 Silver Clarie Ek, PAN-KristianstadH85 Silver Peo Bengtsson, PAN-KristianstadH90 Brons Curth Svensson, Skåneslättens OLMEDELDISTANSD35 GULD Emelie Eklöf, Lunds OKD55 GULD Sara Snogerup Linse, Lunds OKD65 Silver Eva Tykesson, Rävetofta OKD85 GULD Clarie Ek, PAN-KristianstadH85 GULD Peo Bengtsson, PAN-KristianstadH90 Brons Curth Svensson, Skåneslättens OLLÅNGDISTANSD35 Silver Emelie Eklöf, Lunds OKD55 GULD Sara Snogerup Linse, Lunds OKD85 Silver Clarie Ek, PAN-KristianstadH65 Brons Ken Ragnarsson, OK KompassenH85 GULD Peo Bengtsson, PAN-Kristianstad
Läs mer

SOFT - Svenska orienteringsförbundet

"Sätter rutinerna inför tävlingssäsongen"

2019-03-12
Det svenska orienteringslandslaget är på läger i Portugal den här veckan. ”Fokus är att sätta rutinerna inför den kommande tävlingssäsongen”, säger förbundskapten Susanne Barkholt.VM i Norge är årets stora mål för det svenska orienteringslandslaget. Just nu befinner sig majoriteten av det svenska landslaget på träningsläger i portugisiska Aguiar de Beira (en av de som inte finns på plats är Tove Alexandersson som laddar inför VM i skidorientering som drar igång i Piteå i mitten av nästa vecka). - Detta är ett viktigt läger inför den stundande säsongen. Här får vi bra möjligheter till varierad och teknisk orienteringsträning. Vi inledde lägret med två tävlingsdagar och under veckan här i Aguiar de Beira (där för övrigt junior-VM arrangeras 2021) kommer vi att köra många ganska korta pass med högt fokus. Vi kommer att ha tre teknikpass om dagen detta för att få så mycket tid i terrängen som möjligt, säger förbundskaptenen Susanne Barkholt. Detta är landslagets andra träningsläger för året. I januari var landslaget på läger i Spanien, då låg fokus på mängdträning: - Nu när vi börjar närma oss tävlingssäsongen handlar det i stället om att slipa på de tekniska detaljerna. Dessutom kommer vi under veckan bryta av träningen i skogen genom att köra en av dagarna där vi lägger extra krut på knockout-sprinten. Det är bra att få in den typen av kartläsning i hög fart. Och det är värdefulla förberedelser inför en säsong där det kommer att vara flera världscuptävlingar i just knockout-sprint, och hemma får man inte så många möjligheter till det, säger Barkholt. Mästerskapsprogrammet görs som bekant om till årets säsong, och det är ”bara” skogs-VM (Norge i mitten av augusti). Från och med nästa år är det både EM och VM varje år och där alterneras skogsmästerskap och sprintmästerskap. Första världscupsammandraget för året är i Finland i början av juni.
Läs mer

Rekord för Sverigepremiären

2019-03-01
Är vintern över? I helgen är det i vilket fall dags för Sverigepremiären och arrangören Pan-Kristianstad kan konstatera att anmälningssiffrorna når "all time high" i tävlingarnas 30-åriga historia.Nej, vintern är inte över. Om bara tre veckor är det VM-tävlingar i skidorientering i Piteå, men landet är långt och till helgen gör många orienterare årets första tävlingslopp till fots då Sverigepreimären arrangeras. Helgprogrammet med nattorientering på fredagskvällen, medeldistans på lördagen och långdistans på söndagen har i år kompletterats med en 3-sträckorsstafett på söndagen. En stafett som lockar många av de främsta elitklubbarna. Utöver tävlingsprogrammet hålls även en stafetträning på lördagseftermiddagen och kvällen, med tanke på vad som komma skall i nordöstra Skåne i slutet av april. När arrangören även räknar in lördagens Åhus TrailRun tror de att det kommer att landa på över 5 000 starter. - Det är väldigt höga siffror och vi ser också att det är många långväga gäster både på trail och orientering. 30 procent är skåningar, så det är väldigt många tillresande som kanske haft snö och vill komma igång med säsongen, säger Pans sportchef Johan Modig till Kristianstadsbladet. Läs mer om tävlingarna på arrangörens hemsidan - klicka HÄR.
Läs mer

Snart dags för Swedish League och orienteringssportens 100-årsjubileum

2019-02-19
Den 29 mars inleds årets Swedish League med Natt-SM i Skåne. I början av maj avgörs hela ligan i Stockholm, då vi samtidigt firar att orienteringssporten fyller 100 år.Swedish League är orienteringsligan för Sveriges bästa seniorer och juniorer. 2019 ingår totalt sex lopp, där det sista i vanlig ordning är en direktavgörande jaktstart som baseras på tidigare resultat. Årets program ser ut så här:1. 29 mars, SM, natt, Hässleholms OK2. 13 april, medel: OK Tyr, OK Älgen, Skattkärrs SOK och Säffle OK3. 14 april, lång: OK Tyr, OK Älgen, Skattkärrs SOK och Säffle OK4. 3 maj, sprint: Järla Orientering5. 4 maj, medel: Järla Orientering6. 5 maj, avkortad lång (jaktstart): Tullinge SK Årets Swedish League avslutas alltså i Stockholm med en sprint, en medeldistans och en jaktstart. I samband med den här helgen, närmare bestämt på lördagen, passar vi också på att fira att orienteringssporten fyller 100 år. - I år är det nämligen 100 år sedan den första officiella orienteringstävlingen avgjordes i Sverige, bara ett stenkast från den plats där årets Swedish League-tävlingarna i Nacka kommer att avgöras. Det är klart att det ska firas på något vis, säger förbundschef Susanne Söderholm. - Exakt hur vi uppmärksammar födelsedagen är ännu inte spikat. Det blir lite olika aktiviteter, någon historisk utställning och kanske även något uppträdande. Vi återkommer med mer info när det närmar sig, säger SOFT:s marknadsutvecklare Victoria Enbäck. På tävlingens hemsida kan ni läsa mer om den historiska bakgrunden - klicka HÄR. Fri anmälan på premiärtävlingen Först ut i årets Swedish League är dock Natt-SM, och här får alla springa. Henrik Skoglund, projektledare för ligan – och för SM – berättar mera: - Utgångspunkten är att alla anmälda ska få springa. Vid stort intresse i en klass kan ändå gallring bli aktuell till E2-klass för att inte startdjupet på tävlingen ska bli orimligt stort. En gräns kommer då att dras vid 150 eller över, beroende på om hur många fler än 150 som anmäler sig. Berörda som inte platsar i huvudklassen meddelas då för att kunna ha möjlighet att ta tillbaka sin anmälan. När det gäller deltagare som inte uppfyller villkoren för att tävla om SM får dessa fortfarande delta, men tävlar således inte om det svenska mästerskapet. VM-relevant terräng i Värmland I mitten av april bjuder värmlänningarna på en fantastisk terräng då en medeldistans och en långdistans ska avgöras. Dessutom är terrängen relevant för VM som går i Fredrikstad, inte allt för långt ifrån Swedish League-tävlingarna. - Jag tror många blir förvånade över att det kan vara så detaljerat i Värmland, som det är här i Swedish League-området. O-Ringen-terrängen i Värmland fick mångas gillande. Jag skulle vilja påstå att det är snäppet bättre här, säger Jonas Bergenfur som tillsammans med sin sambo Ann Hyvönen är banläggare på medeldistansen - läs mer HÄR. Läs mer Sida för Swedish League finns HÄR.Förutsättningar för deltagare finns HÄR. Information om deltagarurval, fördelning och lottning finns HÄR.
Läs mer

Mullsjö och Tidaholm fixar JVM-testerna

2019-02-19
Nu är det spikat var årets JVM-tester ska genomföras – 25-26 maj arrangerar Mullsjö SOK och Tidaholms SOK Sisu två lopp i relevant terräng. "Jag hoppas på två riktigt fartfyllda tävlingar där löparna får pressa sig rejält fysiskt", säger Kalle Dalin.Årets Junior-VM arrangeras i danska Silkeborg 7-13 juli, och nu står det klart var de svenska JVM-testerna går. Sista helgen i maj arrangerar Mullsjö SOK och Tidaholms SOK Sisu en medeldistans på lördagen och en långdistans på söndagen. Områdena är valda för att likna terrängen runt Silkeborg. - Jag är jätteglad att vi får till testerna i den här typen av terräng. Trots att klubbarna har andra arrangemang just den helgen ställer de upp och hjälper oss med detta, säger juniorernas förbundskapten Kalle Dalin, som berättar att det totalt är sju tävlingar som är extra viktiga för den kommande laguttagningen inför JVM och Ungdoms-EM, EYOC. - Det är fyra Swedish League-tävlingar – två i Värmland och två i Stockholm – sprint-SM och så de här testtävlingarna. Så i Västergötland har löparna två fina chanser att göra bra prestationer precis som de har på de andra fem tävlingarna. Jag hoppas på två riktigt fartfyllda tävlingar där löparna får pressa sig rejält fysiskt och att den höga farten och ansträngningen kommer att skapa orienteringsproblem. Vad är det då som väntar i Mullsjö och Tidaholm? - Området för medeldistansen är troligen mer likt Danmark än terrängen på långdistansen. Lången avgörs i klassisk Hökensåsterräng; tallskog, god sikt, gott om gropar och fiskesjöar. Orienteringsmomentet är för elit ganska lätt och terrängen inbjuder till hög fart, säger Torbjörn Löfving, banläggare på långdistansen. Tävlingsledaren Patrick Ericson ser verkligen fram emot de två loppen i slutet av maj: - Känslan var skräckblandad förtjusning när Kalle Dalin kontaktade oss och frågade om vi hade möjlighet att ställa upp och arrangera JVM-tester i vårt område. Samordningen har gått bra och tillsammans med Tidaholm SOK Sisu och Kalle Dalin, med kollegors hjälp, känner vi att både grundorganisation, placering av tävlingsområden och arenor blivit bra. - Tillsammans har våra klubbar en god grund att stå på för att tillsammans arrangera bra tävlingar, både ban- och arrangemangmässigt och vi kommer att ta tillvara på och använda denna erfarenhet i JVM-testet. Som tävlingsledare känns det skönt att ha detta stöd. Avlysningar och gamla kartor för båda tävlingarna finns nu på Eventor - klicka HÄR för medeldistansen och HÄR för långdistansen.
Läs mer

Alexandersson tvåa i Jerringomröstningen – Öberg vann med historiskt knapp marginal

2019-01-21
Tove Alexandersson var nära, nära att vinna Jerringpriset. Orienteringsfenomenet från Dalarna slutade tvåa efter bragdguldsvinnande skidskytten Hanna Öberg.Inför den årliga Idrottsgalan hade svensk orientering två starka namn nominerade till fina priser: förbundskapten Håkan Carlsson och Tove Alexandersson. Carlsson var nominerad i kategorin Årets ledare, där utmärkelsen gick till Janne Andersson, förbundskapten för fotbollsherrarna. Tove Alexandersson var när kvällen startade en av åtta kvarvarande Jerringpriskandidater. Till slut återstod bara två kandidater till "folkets pris" – Alexandersson och Hanna Öberg, och när omröstningen var över var det den sistnämnda som hyllades på scenen som den 40:e Jerringpristagaren. Det registrerades sammanlagt 479749 röster i Jerringprisets omröstning. Hanna Öberg fick 129223 röster (26,93 procent) och Tove Alexandersson 126908 röster (26,45 procent).  Det skilde alltså 2315 röster, 0,48 procentenheter av de totala rösterna. - Det är definitivt den mest dramatiska duellen som jag har upplevt. Och jag har jobbat alla år sedan 2000, säger Radiosportens Bengt Skött enligt Expressen.
Läs mer

All in i Alicante – tufft och givande läger

2019-01-18
I helgen avslutas landslagets läger i Alicante. Huvudfokus har legat på tekniska rutiner och grundträning och förbundskapten Susanne Barkholt är mycket nöjd: "Det allra största utropstecknet är löparnas inställning. De går alltid all in, i allt!"Precis som ifjol har det svenska orienteringslandslaget tillbringat några vinterveckor i Alicante. Första veckan juniorer och seniorer tillsammans och mot slutet av lägret bara seniorer. De allra flesta blågula löparna har deltagit och det har varit fullt ös från dag ett. Teknik och grundträning har konstant stått på schemat och löparna har även jobbat mycket med landslagets resurspersoner. - Alla har haft enskilda samtal med läkaren Anna Lundqvist, fysiologen Filip Larsen och idrottspsykologen Cissi Åkesdotter vilket har varit fantastiskt att få erbjuda och givande för löparna, säger förbundskapten Susanne Barkholt. De första dagarna tillbringade gänget uppe i bergen, därefter var det mer havsnära träningar. - Det har varit bra träningsmöjligheter gällande underlag, det vill säga skonsamt, närhet till olika kartor, variation mellan sprint och skog, tuffa sparringpass, nattpass i stort sett varje dag, rafflande knock-out-sprinter och så vidare, säger Barkholt som ger exempel på en typisk läger dag: 07.45 Morgonjogg 20 minute med inslag av fotstabilitetsövningar8.30 Frukost09.30 6 x 4 minuters löpning på hårt underlag + 300 meter gafflad orientering. Ny start var åttonde minut.12.00 Lunch15.00 Korridor på brunbild (2,3 mm eller 4,3 mm bred – ger 23 resp 43 m i terrängen) + mikrosprint18.00 Middag eller nattorientering, momentbana20.00 Middag21.00 Rörlighet - Det har varit en del känningar på det här tuffa lägret, men löparna är kloka och våra fysioterapeuter duktiga, så löparna håller sig på rätt sida. - Det har varit kul att se juniorerna ta för sig på tuffa intervall- och stafettpass samt på knock-out-dagen! Häftigt att få sparra mot världsmästare!Barkholt om lägrets ...... starkaste intryck: "Toves glädje över att vara på landslagsläger"... häftigaste träning: "Ett bergspass som blev lite mer klättring"... tuffaste pass: "Ett pass upplagt av Filip Larsen, det som jag nämnde i exempeldagen"... utropstecken: "Löparnas inställning. De går alltid all in, i allt. Det har varit en fantastiskt fin stämning och inställning. Jättekul exempelvis att höra juniortjejerna efter att ha sparrat med Tove, Lina, Lisa med flera, på det tuffaste passet: 'Åh vad kul det var!'"... vaktmästarinsats: "När Martin Regborn ordnar fram skruvmejsel, dammsugare och olja och fixar till roddmaskinen så att det i alla fall går att köra distans på den."
Läs mer

Lyckad ryggoperation för Hagström – siktar mot toppen på VM i Norge

2018-12-30
I över ett år har Sara Hagström dragits med ryggsmärtor. Nu har landslagsstjärnan opererats för diskbråck och siktet är inställt på ett smärtfritt och lyckat VM i augusti: "Motgångar får man nästan räkna med när man tränar så pass mycket."På sommarens VM i Lettland var Sara Hagström bästa svenska på medeldistansen. En sjätteplats blev det för IFK Göteborgslöparen, som tidigare under året även var med och bärgade ett stafettsilver vid EM i Lugano. Tyvärr blev 2018 också ett år med mycket smärta för Hagström, som i september diagnostiserades med diskbråck. - Det har kommit smygande, som en känsla av stelhet och huggsmärta vid framåtböjning. Under precamp inför VM hade jag stora problem och fick bryta några pass. Under november blev smärtan värre och jag hade svårt att gå i skolan eftersom det gjorde väldigt ont att sitta ner längre än 20 minuter. Då slutade jag springa helt och har fått hålla mig till ett begränsat utbud av alternativträning, berättar Hagström, som nu är nyopererad – och full av framtidshopp: - Operationen gick bra sa de, och de verkade positiva om vägen framåt, även om jag vet att det är en lång väg till en helt frisk rygg igen. Jag har fått lite olika bud om när jag kan börja springa igen, allt från om två veckor till tre månader. Förmodligen blir det nåt mellanting. 23 år gammal har Hagström redan gått igenom en hel rad fysiska utmaningar. Såväl hjärta som fot, knä och rygg har protesterat längs vägen mot världstoppen. Men Sara verkar bara se möjligheter, inga problem: - Motgångar får man nästan räkna med när man tränar så pass mycket. Jag är glad att det inte blir ett längre uppehåll än så här, och att det kommer i rätt tid. Dessutom har jag en plan för vad jag utan specifik orienteringsträning kan jobba med för att bli en bättre orienterare, vilket jag tror att jag inte hade kommit till skott med om det inte varit för de motgångar jag haft. Och tydliga mål finns – både på kort och lite längre sikt: - Målet är först och främst att komma tillbaka till den vardagen jag vill ha, bestående av att kunna vara med klubben på träningar och kunna dra ut på fina orienteringspass. När det är gjort vill jag fortsätta min satsning mot VM i Norge 2019. Där hoppas jag på att kunna förbättra min sjätteplats på medeldistans från 2018!
Läs mer